Omul sfinţeşte locul, spune zicala. Şi, pe bună dreptate, un spaţiu poate fi transformat cu totul prin câteva decizii înţelepte pe care le luăm. Ai ocazia să îţi dovedeşti ţie însuţi că lucrurile stau aşa, atunci când îţi amenajezi apartamentul. Nu e atât de important spaţiul de care dispui, pe cât e de semnificativ felul în care îl pui în valoare.
Simplitatea vizuală
Una dintre regulile de bază pentru camerele mici este evitarea aglomeraţiei vizuale. Nimic nu atrage mai mult atenţia asupra lipsei de spaţiu ca obiectele mici, foarte apropiate, care în mod evident nu par să aibă suficient loc. Chiar dacă nu poţi renunţa la multe dintre lucruri, ajută vizual să le camuflezi. Din acest motiv, piesele de mobilier acoperite cu uşi sau sertare sunt recomandate în schimbul rafturilor care lasă obiectele depozitate la vedere. Iar dacă ai nevoie de mai multe astfel de corpuri de mobilier în aceeaşi încăpere, asigură-te că există suficient spaţiu între acestea.
Camerele mici sunt un subiect comun în rândul proprietarilor de apartamente. Tocmai de aceea, au apărut multe soluţii la îndemână care să rezolve acest inconvenient. Poate cel mai util dintre ele este mobilierul modular, care face magie atunci când îţi doreşti să salvezi spaţiu. De ce să cumperi o măsuţă pentru cafea pe care o foloseşti ocazional, în loc să o desprinzi din canapea doar atunci când trebuie cu adevărat? Într-o locuinţă sunt multe lucruri de care ai nevoie doar în anumite contexte. Biroul de lucru poate fi şi el pliabil, la fel şi masa lungă pentru oaspeţi. Dintr-o dată, camera pare mai aerisită, fără să renunţi la confortul mult visat.
Lumina şi culorile
Mai sunt şi alte trucuri prin care poţi să îţi valorifici locuinţa la adevăratul ei potenţial. Printre cele mai importante aspecte se află iluminatul – ferestre generoase, perdele diafane, oglinzi care să o reflecte şi să amplifice spaţiul de care dispui. Dacă, însă, soarele nu are prea multe căi de acces în încăpere, e nevoie să îi compensezi lipsa prin iluminatul artificial. Specialiştii recomandă prezenţa a trei tipuri de lumini într-o încăpere: lumina ambientală, cea de lucru, şi lumina accent. Nimeni nu îşi doreşte o casă întunecată, cu atât mai puţin atunci când şi spaţiul e limitat.
Un ultim sfat care poate transforma complet chipul casei tale este legat de culorile în care alegi să o decorezi. Da, aşa cum ştii deja, probabil, nuanţele deschise sunt prima recomandare în astfel de situaţii. Nu e cazul, însă, să te limitezi total la culori lipsite de viaţă. Contrastul cromatic poate chiar să amplifice spaţiul – e important doar să nu exagerezi. E indicat să foloseşti culori puternice în maximum 20% din amenajare. Astfel păstrezi atmosfera aerisită, dar te bucuri şi de culorile pe care le iubeşti.
Până la urmă, un apartament mic nu îţi aduce niciun motiv de îngrijorare. Stilul în decor îşi face loc oriunde, atunci când ştii micile trucuri care te ajută să amenajezi. Bucură-te de locuinţa ta discretă. Toată liniştea de-acasă îşi găseşte suficient loc în spaţiul tău intim şi cochet.