Top
Image Alt

Culorile îndrăznețe în apartament și impactul lor asupra stării de spirit

Când vine vorba de „acasă”, fiecare dintre noi punem suflet în fiecare etapă a amenajării. Uneori îl expunem la vedere, printre piesele de mobilier și accesoriile alese cu grijă, alteori îl integrăm subtil în detalii mici, dar de efect. Fiecare alegere pe care o facem în cadrul locuinței comunică câte ceva din ceea ce suntem.

Astăzi, ne îndreptăm atenția spre culorile îndrăznețe în apartament. Pe lângă efectul vizual pe care îl creează, ele sunt adesea o amprentă digitală a personalității noastre, a creativității și preferințelor asumate. Ba mai mult, culorile influențează și felul în care ne simțim, așa că este important să știi cum să le integrezi în planurile de amenajare.

Dacă ți-am vorbit anterior despre impactul culorilor neutre, e timpul nuanțelor îndrăznețe să cucerească lumina reflectoarelor. Dacă visezi să ai o cameră care să „strige” că-ți aparține, e bine să pornești întâi de la implicațiilor culorilor pe care vrei să le utilizezi.

Impact și bun gust

Cândva, când inspirația se descoperea mai adesea în casele prietenilor sau în reviste retro de mobilă, decorarea locuinței într-o singură nuanță era aproape o regulă. Nu conta că vorbim de turcoaz, portocaliu sau galben – regăseai culoare din belșug pe pereți, mobilier și-n fiecare colțișor ai fi privit.

E drept că azi avem mai multă deschidere către informație, așa că și obișnuințele noastre cu privire la culori s-au mai schimbat. Acum știm că, într-o cantitate mare, culorile îndrăznețe obosesc atât vederea, cât și sănătatea emoțională, așa că avem grijă să le folosim cu moderație (și gust, desigur).

Cum influențează culorile puternice în apartament starea noastră de spirit

Studierea culorilor rămâne o preocupare importantă, mai ales în psihologie, căci acestea influențează starea de spirit, memoria, agilitatea mentală, timpul de reacție și chiar puterea fizică. Dacă personalitatea ta este definită de o culoare îndrăzneață și ți-ar plăcea să o integrezi în amenajarea locuinței tale, iată câteva culori pentru caer poți opta în funcție de încăpere:

  • Verde – este o culoare asociată deseori cu gândirea creativă, echilibrul sau puterea de concentrare. Astfel, aceasta este ideală pentru biroul de acasă, zona de studiu sau chiar de meditație;
  • Roșu – este o nuanță puternică, ce transmite încredere. Din acest motiv, aceasta poate fi folosită în amenajarea bucătăriei, a zonei de luat masa sau a sălii de sport de acasă, căci intensifică apetitul, menține conversațiile și stimulează energia. O alternativă poate fi portocaliul, o culoare la fel de atractivă. Roșu se potrivește stilului rustic sau tradițional, deoarece creează o atmosferă mai caldă și chiar dramatică;
  • Violetul, de preferat cel în nuanțe deschise, precum lavanda sau liliacul, este o culoare ce invită la liniște și relaxare, potrivită pentru dormitor. Fie că optezi pentru tapet, draperii sau elemente decorative, violetul într-o cantitate moderată induce odihna și creează o ambianță relaxantă, fără riscul de a se simți prea rece;
  • Galbenul este o culoare caldă, ce transmite ideea de conexiune interumană. Livingul este un spațiu deschis, primitor, care adună mulți oaspeți de-a lungul timpului, dar este și locul în care membrii unei familii își petrec mare parte din timp. Astfel, galben este nuanța ideală pentru amenajarea livingului, căci amplifică luminozitatea și are efecte liniștitoare asupra psihicului.
    Pentru un decor contemporan, combină galbenul cu griul sau chiar cu alte nuanțe de galben. Poți opta pentru această culoare și pentru a crea un contrast. Folosește perne, pături sau obiecte de mobilier galbene atunci când restul amenajării este în culori neutre.
  • Când vine vorba de albastru, este greu de decis cărei încăperi din locuință i se potrivește mai bine. Unii sunt de părere că poate fi integrată în dormitor, căci transmite energii pozitive și îi face să se simtă calmi. Alții văd această culoare mai potrivită pentru băi, căci are o notă de prospețime și aduce atmosfera de la spa chiar în propria locuință. Indiferent de încăperea pe care o alegi, da un aer de eleganță oricărui spațiu.

Bineînțeles, acestea sunt doar câteva sugestii. Fiecare le poate folosi în funcție de personalitatea sa și se poate juca cu ele pentru a obține efectele dorite. Ca să-ți fie mai ușor în luarea unei decizii, acordă atenție reacțiilor tale la anumite culori și analizează dispoziția pe care o ai când te afli în preajma acestora. „Acasă” ai libertatea de a decora după sufletul tău, astfel încât să te simți confortabil și să fii inspirat de tot ceea ce te înconjoară.

Call Now Button