Top
Image Alt

Cromatica apartamentului sau cum să-ți spui povestea în culori

Nicăieri nu-i ca acasă. Acolo unde patul ne cunoaște, pereții parcă ne știu și ei dintotdeauna, iar tot ce e familiar ne face să vibrăm. În cuibul nostru, orice nevoie își găsește calea. Poate tocmai pentru că, prin amprenta noastră, acasă este locul pe care știm cel mai bine cum să-l modelăm.

Spune-mi cu ce culoare zugrăvești, ca să-ți spun cine ești

Locuințele spun mereu povești despre proprietarii lor. E de-ajuns să privești din pragul ușii ca să îți dai seama ce fel de persoană își croiește viața în interior. Ne-o spun obiectele de decor, ne-o spune stilul mobilierului dar, mai presus de toate, ne-o spune gama de culori.
Fiecare bucățică din ceea ce suntem se oglindește – vrem, nu vrem – în cromatica apartamentului pe care îl însuflețim. Le alegem după bunul plac, după ceea ce ne transmit, pentru că tot lor li se datorează starea pe care, mai apoi, o căpătăm. Un perete roșu sau, mai degrabă, unul zugrăvit într-un ton de albastru pal? Probabil, știi care e răspunsul. Personalitatea ta ți l-a șoptit deja.

Ce ne spun culorile?

Semnificația fiecărei culori în parte diferă în funcție de națiune, context și, în general, de percepția fiecărui om. La fel cum – știm bine – în dragoste nu există reguli, nici legi clare în privința emoțiilor induse de cromatică nu sunt. Traseul fiecărei vieți e unic. Tot așa este și sertarul nostru cu amintiri, credințe și trăiri.

Reacția umană la anumite culori este, însă, un amplu și constant obiect de studiu. Poate că nu poți intui ce emoții îi va trezi prietenului tău faianța albastră din bucătărie, dar poți afla ce transmit majorității tonurile unei asemenea culori. Iar dacă nu știi încă ce amenajare îți dorești, e de ajuns să ai clar în minte felul în care camerele te vor face să te simți. În dormitor poți căuta liniște, în baie relaxare, în balcon prospețime, iar în living, poate optimism.

Care este, prin urmare, nuanța pe care o cauți? Pe baza celor prezentate, cea care-ți face cu ochiul din lista noastră de mai jos:

Roșu – Intensitatea, energia și puterea sunt cele mai accentuate stări care se desprind din această culoare. Dacă personalitatea îți este puternică și firea ți-e dinamică, probabil că îți explici deja de ce roșul îți pare o idee bună când vine vorba de draperia din dormitor.

Portocaliu – Luminița de la capătul tunelului s-ar putea să fie portocalie, pentru că nicio altă culoare nu îndrumă la ambiție și entuziasm la fel de mult. În plus, distracția se simte ca la ea acasă într-un apartament care împrumută din nuanța cerului la apus.

Galben – La fel ca soarele, galbenul e mereu un semn de optimism. Nu o spunem noi, ci chiar serotonina care, arată studiile, este eliberată de organism la vederea acestei culori. Nu putem promite că pereții zugrăviți în galben asigură doar zile bune, dar dacă stimulează hormonul fericirii, s-ar putea să fie o opțiune greu de ocolit.

Verde – E de ajuns să privești orice plantă ca să te convingi că verdele e eticheta creșterii, a armoniei și a naturii. Așa se face că un tapet cu elemente botanice te poate conduce spre starea de liniște și calm. Aceeași culoare este și un simbol al sănătății și al prospețimii, iar, dacă ne avântăm în zona mai pragmatică, verdele e echivalent pentru prosperitate și bani.

Albastru – Sigur că locuința trebuie croită după placul tău. Dar dacă optezi pentru albastru în amenajare, sunt șanse mari ca decorul să fie pe placul tuturor. Această culoare, spun specialiștii, este preferata celor mai multe persoane. Nici nu e de mirare dacă ne amintim că albastrul sugerează încredere, securitate, pace și calm.

Violet – Știi că aceasta este culoarea pentru care vei opta în amenajare, dacă îți dorești să locuiești într-un decor luxuriant. În funcție de tonurile de violet pe care le vei alege, încăperile pot trimite la ideea de putere, roialitate și vor crea un mediu misterios, exuberant.

Alb – Albul, dincolo de banalitate, continuă să fie o opțiune pentru un decor simplu și pur. Lumina, clasicul și claritatea nu țin niciodată cont de trend. În plus, albul este prietenos cu o mare varietate de nuanțe și poate fixa terenul unui ambient armonios.

Negru – Pe cât de întunecată această non-culoare, pe atât de valabilă rămâne opțiunea de a o folosi. În combinație cu diferite culori, negrul în designul interior funcționează după principiul designului vestimentar – rochia neagră emană o eleganță mereu valabilă și un șarm de netăgăduit.

60-30-10

În ciuda aparențelor, designul interior și cromatica apartamentului nu suportă formule fixe. Procesul de amenajare e o ecuație cu necunoscute, iar rezultatul nu poate fi prestabilit. Există, însă, și vești bune care să compenseze asemenea mici dezamăgiri. Una dintre ele este 60-30-10 – o simplă regulă-ghid.

60% – 30% – 10% sunt cele trei proporții asociate cu trei culori de bază. Culoarea dominantă este cea utilizată, de regulă, pentru pereți, urmată de nuanța mobilei și de cea a obiectelor-detaliu din încăpere. În acest fel, combinarea culorilor se face în mod controlat, iar amenajarea apartamentului se compune și ea în mod corect, echilibrat.

Detaliile care contează

Care mai sunt pilonii ce te pot ghida spre drumul cel drept? Detaliile fiecărei încăperi în parte.

Te-am sfătui să îți iei cafeaua aproape și să te imaginezi deja în casa ta. Vizualizează intervalul de timp pe care îl vei petrece în fiecare încăpere și activitățile pe care le vei desfășura. Oare în ce parte a zilei îți vei petrece, de fapt, timpul în balcon? Va fi culoarea dominantă în ton cu starea ta?

Ajută, de asemenea, să observi și modul în care lumina se va așterne în încăpere, și modul în care soarele își va face loc în apartamentul tău. Întâlnindu-se cu razele sale, culorile își pot modifica efectul. Acordă atenție acestor detalii, pentru ca rezultatul să se alinieze cu dorința ta.

Dacă mai e nevoie să o spunem, dimensiunile spațiului sunt, de asemenea, variabile demne de luat în seamă. Nuanțele pale vor încuraja întotdeauna spațiile mici, pe când cele întunecate sunt opțiuni valabile în cazul camerelor ample, generoase în privința spațiului oferit.

Ce cromatică ți se potrivește?

Așteptările, personalitatea și particularitățile construcției sunt principalele piese cromatice din puzzle. Îmbinate cu dibăcie, rezultatul va merita, fără tăgadă, orice efort investit. Oferă-i spațiului nuanța trăirilor tale, construiește-l după propria ta croială, pentru ca acasă să fie, într-adevăr, un vis concret, întru totul împlinit.

Call Now Button