După un an care ne-a provocat şi ne-a arătat cu adevărat însemnătatea lui acasă, 2021 ne găseşte cu multe lecţii învăţate. Poate cea mai importantă dintre ele este cea a speranţei – a încrederii în mai bine, a optimismului în viitor. Despre aceeaşi direcţie vorbesc şi tendinţele noului an în design interior. De la nuanţe până la stiluri de amenajare, amprenta ultimului an pe care l-am simţim cu toţii ne reorganizează ideile şi în privinţa amenajării de acasă.
Culori şi oameni, împreună
Am învăţat, în obstacolele pe care 2020 ni le-a aşezat în cale, despre puterea lui „împreună”. Când nu eşti singur, toate sunt mai uşor de depăşit, iar institutul Pantone şi-a propus să fructifice această idee. De aceea, în 2021, culorile anului sunt două: galben viu şi gri liniştitor. Prin alăturare, forţa şi armonia capătă noi sensuri. Este valabil şi în cazul oamenilor – împreună suntem mai puternici, mai încrezători.
Cum putem integra culorile anului în casele noastre? Găsind echilibrul vizual între personalităţile celor două culori. Galbenul, o nuanţă puternică, va ieşi uşor în evidenţă. Prin urmare, este indicat să o utilizezi cu moderaţie, în mici elemente cheie din decor: pernele de pe pat, ghiveciul unei flori, fotoliul sau covorul sunt câteva obiecte care ar putea prinde personalitate prin culoare. Griul, în schimb, îşi poate face loc pe suprafeţe mai extinse: pe mobilier, draperii sau chiar pe podeaua camerei.
Schimbările noului „acasă”
Tendinţele noului an în domeniul amenajării interioare ţin şi de noul mod de a ne organiza viaţa. Pentru mulţi dintre noi, acasă a devenit şi locul în care ne desfăşurăm munca. Prin urmare, avem tot mai mult nevoie de un loc practic şi primitor. Din acest motiv, 2021 ne propune să renunţăm la decorul excesiv de elegant, care nu ne serveşte nevoile, şi să fim mai deschişi spre amenajările casual.
Acum că am desprins lecţiile anului trecut, e timpul să fim cu toţii mai atenţi la obiectele şi momentele în care ne investim energia. Am învăţat, poate, să acordăm importanţă lucrurilor care contează cu adevărat. În acest fel – se aşteaptă specialiştii – vom regândi şi deciziile legate de designul interior. Vom alege chibzuit obiectele care au însemnătate şi rezonează cu felul nostru de a fi. Vom căuta, mai degrabă, experienţa în schimbul esteticului gol. Vom sprijini creatorii din jurul nostru, vom aprecia fiecare detaliu, ne vom asculta mai mult glasul interior.